L'actual Programa de Gestió Alimentària de Reus parteix del Programa per a la recuperació d'aliments frescos i cuinats per a persones amb pocs recursos econòmics a Reus, creat l'any 2012 en un context de crisi econòmica.
Després d’anys de funcionament, aquest projecte s’ha consolidat i ha fet de Reus una ciutat capdavantera en l'àmbit de la gestió alimentària, amb una incidència molt positiva en els àmbits social i ambiental.
L’existència d’aquesta iniciativa va facilitar una resposta ràpida, a través d'un Pla de Xoc en l'àmbit alimentari, a la situació d'emergència alimentària generada amb la crisi social derivada de la situació de pandèmia, en què el nombre de famílies que necessitava suport alimentari va arribar a créixer més d'un 60% en dos mesos a començaments de la crisi sanitària.
Des de gener de 2022, el programa de gestió alimentària de Reus forma part del projecte del Centre Social El Roser, des d'on es coordina i lidera. A més, el menjador social i el rebost social, ubicats en aquest equipament municipal, reben aliments, frescos i cuinats, a través d'aquest programa.
L'objectiu del Programa de Gestió Alimentària de Reus és recuperar els aliments frescos que, tot i que són aptes per al consum humà, quedarien fora del circuit comercial i acabarien com a residus. Uns aliments frescos que passen per un procés de triatge en un centre especial de treball i són repartits, junt amb altres productes alimentaris, per les entitats socials que formen part de la Xarxa de Distribució d'Aliments i el Menjador Social entre les famílies en situació de vulnerabilitat.
Aquest programa té l'origen en un projecte que l'Anna Puigdomènech i el Jordi Baldirà van treballar durant dos anys en el marc d'un màster en MBA (gestió i direcció d'empreses) de la Universitat Rovira i Virgili.
La implementació i una part del finançament és a càrrec de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials l'Ajuntament de Reus amb la implicació de la Fundació Banc dels Aliments, del Taller Baix Camp, de la fundació Espigoladors, del Mercat del Camp, de les entitats socials que formen part de la Xarxa de Distribució d’Aliments de Reus, de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) i de la Diputació de Tarragona. I ha estat possible gràcies a la col·laboració de diverses organitzacions, públiques i privades, que han participat en el seu finançament, de manera continuada o puntual: Premi Integra BBVA, Agència de Residus de Catalunya (ARC), Fundació Pere Mata, Fundació Reddis, Rotary Reus i Cargill.