Els supermercats, el Mercat del Camp i altres establiments alimentaris de la ciutat ofereixen els aliments frescos que són retirats del circuit comercial. La Fundació Banc dels Aliments fa la selecció al Mercat del Camp junt amb els paradistes donant dels aliments. Llavors, el Taller Baix Camp recull aquests aliments frescos, en fa la tria i els distribueix entre els punts de distribució d’aliments. Finalment, les persones, la majoria voluntàries, que treballen en les entitats socials que gestionen els centres de la Xarxa de Distribució d’Aliments inclouen tots aquests aliments frescos en els lots d'aliments que reparteixen entre les famílies amb pocs recursos econòmics.
A més, el menjador social serveix aquest menjar fresc i també menjar cuinat que rep d'empreses de càtering i menjadors escolars, en menús presencials, en carmanyoles per emportar-se o menús portats a domicili en els casos de persones amb dificultats de mobilitat. Així doncs, el procés consta de tres fases: recollida, triatge i distribució dels aliments frescos i cuinats.